Lucie Zdráhalová

24. prosince 2017 8:26

Japonsko není jen sushi!

K cestování neodmyslitelně patří i místní kuchyně! Kdybych měla představit svůj osobní seznam jídel, které mi v Česku chybí a mohla bych se po nich utlouct, byla by to nepochybně následující osmička.

Umění stolování

Jako většina věcí v Japonsku je i stolování povýšeno na takové malé mistrovství spojené se spoustou různých pravidel a zvyků. Proto abyste se vyhnuli pohledům Japonců, které naznačují že radši spáchají harakiri než aby se na Vás dál museli dívat, je fajn znát alespoň několik základních pravidel.

Jedno je jasné - hůlkám se nevyhnete a měli bychom je držet v pravé ruce. Neměli bychom s hůlkami mávat, přisunovat mističky a už vůbec se nepokoušejte hůlky zabodnout do misky (tohle je pohřební zvyk). Srkání a mlaskání si můžete dovolit, není to neslušné, naopak tím dáváte najevo, že vám chutná. Spousta jídel má také postupy v jakém pořadí misky jíst nebo co s čím kombinovat. V lepším případě dostanete papírový manuálek v horším případě doporučuju postup odkoukat u vedlejšího stolu.

Účet se nikdy neplatí u stolu, ale u pokladny. Japonci nejsou zvyklí na spropitné při placení. Pokud jim ho dáte, nebudou vědět co s ním a může je to dokonce urazit. Rozhodně taky není slušné na ulici jíst, kýchat nebo se vysmrkat!

Kdybych měla představit svůj osobní seznam jídel, které mi v Česku chybí a mohla bych se po nich utlouct, byla by to nepochybně následující osmička.

Tempura

Jedno z mých nejoblíbenějších jídel je rozhodně tempura! Jde o obalenou zeleninu a mořské plody, které se následně osmaží. Podávají se sójovou omáčkou nebo tencuju (omáčka z rybího vývaru) s mořskou solí a matchou nebo v polévce. Tempura není klasickým japonským jídlem, Japoncům byla představena v 16. století Portugalci. Fantazie Japonců nezná mezí a tak si jako tempuru můžete dát krevety, kousky různých ryb, sladké brambory, cibuli, dýni, shiitake, ale taky ovoce nebo zmrzlinu.

Okonomyiaki

Japonská pizza alias okonomyiaki je naprosto boží záležitostí! Je to zelná placka, která obsahuje zelí, vejce, mouku a další přísady jako maso, chobotnice, krevety, další zeleninu nebo třeba sýr. Skvělé je na tom taky to, že většina restaurací nabízí DIY verzi okonomyiaki tzn. obsluha Vám přinese mísu, rozpálí gril a dále je to už jen na Vás. Vašim úkolem je směs promíchat, na grilu si připravit a dochutit podle libosti. Většina těchto restaurací nabízí i další "small dishes" jako např. smažené kimchi s vepřovým, které je geniální.


Soba

Tradiční a naprosto zdravé jídlo jsou soba nudle. Jsou to pohankové nudle a obsahují lysin, řadu esenciálních aminokyselin a vitamín B1. Jde o velmi levné jídlo a tradičně se podává ve své "studené formě" se sójovou omáčkou, která se dochucuje cibulkou a wasabi. Můžete si je dát také v "teplé formě" jako polévku se sójovou omáčkou a často k nim dostanete i pár kousků tempury.


Unagi

Unagi v překladu sladkovodní úhoř je další skvělé a zdravé jídlo (bohaté na vitamíny A, E a omega 3 mastné kyseliny) Japonska.

A jeho verze unadon je další lahůdkou, kterou byste v Japonsku neměli minout. Jde o misku rýže a plátky unagi připraveného ve stylu kabayaki (plátky úhoře jsou namočené v sladké sójové omáčce a následně grilované). Samotného úhoře si taky můžete dát jako sushi verzi pod názvem "nigiri eel".


Wagyu

Opravdoví gurmáni by v Japonsku neměli minout japonský skot, který je často označovaný jako "kaviár mezi hovězím masem." Chov a krmení bychom mohli přirovnat k slavné scéně Pláničkovy metody ze Slunce seno :) Japonci se o své krávy starají fakt poctivě - speciální krmení s vysokým obsahem energie, masáže, napájení saké. Výsledkem je jedno z nejlepších a nejdražších mas na světě. Sami Japonci považují tyhle krávy za národní poklad a po dlouhou dobu byl jejich vývoz úplně zakázán.


Tonkatsu

Tonkatsu je taková japonská verze našeho řízku. Je to vepřový řízek obalený ve speciální strouhance "panko" a podává se se zelným salátem, rýží a tonkatsu omáčkou.


Sushi

Japonskou klasiku není třeba ani představovat. Oproti Česku ale v Japonsku najdete většinu nigiri nebo sashimi, s maki variantou se moc nesetkáte. Naší oblíbenou variantou byly running sushi, kde jeden talířek sushi vyjde zhruba na 100 jenů (cca 21 Kč)


Pouliční food

Na trzích často narazíte na různé "mlsky na špejli" a můžete si tady najít opravdu cokoliv. Za pár korun dostanete různé ryby, ovoce, krevety, ale taky třeba chobotnice. Super špejlí je rozhodně yakitori (kuřecí maso přelité omáčkou a osmažené na plotýnce)

Další oblíbenou svačinkou jsou onigiri. Jde o trojúhelníček rýže, zabalený v řase nori a naplněný různými slanými nebo sladkými ingrediencemi. Jejich historie sahá už do 17. století, kdy si tuhle svačinku s sebou do války nosili Samurajové. Až do roku 1980 byly všechny trojúhelníčky vyráběny ručně! Dnes je najdete v každém 7-Eleven za pár korun.

Další cestopisy najdete Tady

Přidej se do komunity cestovatelů! Vytvoř si mapu svých cest. Sdílej své zkušenosti s ostatními.

Připoj se
Zatím žádné komentáře
Pro přidání komentáře se přihlaš