Obsah

Je to už několik let, co při turistických cestách do USA nepotřebujeme vízum. To ale neznamená, že se prostě můžeme sebrat a odjet tam jen tak. Musíme vyplnit cestovní registraci ESTA, která nás opravňuje vycestovat do USA bez žádosti o vízum. Podíváme se, jak na to. Je v tom pár háčků.

Základní informace k vyplnění dokumentu ESTA

  • Platí pouze pro osoby, které cestují do USA za účelem obchodní cesty nebo turistiky.
  • Doba pobytu nesmí překročit 90 dnů.
  • O dokument ESTA požádejte minimálně 72 hodin před odletem. Lepší je ale co nejdříve hned po nákupu letenek.
  • Poplatek je 14 USD.
  • Platnost dokumentu ESTA je 2 roky. Je možný opakovaný vstup.
  • Schválení proběhne většinou během několika vteřin.
  • ESTA je nutná i při pouhém přestupu na letištích v USA např. pokud letíte přes USA do Karibiku.

Pozor: Pokud jste navštívili po 1. 3. 2011 Irák, Írán, Sýrii, Jemen, Libyi, Somálsko nebo Súdán, o dokument ESTA nemůžete žádat. Musíte si vyřídit klasické vízum.

Co všechno je potřeba si nachystat?

  • Pas s biometrickými údaji
  • Debetní nebo kreditní kartu a na ní minimálně 14 USD
  • Příjmení a jména obou rodičů
  • Informace o vašem zaměstnání název firmy, adresa

Návod, jak vyplnit žádost krok za krokem

1. Pouze jeden oficiální web pozor na podvody

Jediná správná adresa je vyznačena žlutě. Češtinu si nastavíte v pravé části stránky.

Hned na začátek důležité upozornění. Existuje pouze jeden oficiální web, kde lze dokument vyplnit. Je to web americké vlády. Poplatek je 14 USD, což je zhruba 300 Kč. Všechny ostatní weby podání žádosti pouze zprostředkovávají a hlavně jejich ceny stoupají do astronomických výšin  2 000 Kč není výjimkou.  

Tip: Na stránkách americké ambasády jsou užitečné informace k dokumentu ESTA.

2. Základní údaje

Budete potřebovat fotografii vašeho pasu. Nahrává se do systému. Všechny kolonky vyplňujte bez diakritiky.

  • Klikněte na „nová žádost“ a poté vyberte „jednotlivá žádost“. Zde je možné žádat i skupinově, ale o tom třeba někdy jindy.
  • Po odsouhlasení všech podmínek se dostanete na stránku, kde vyplníte základní údaje a vložíte fotku svého pasu.
    • Vyplníte své jméno
    • Údaje o pasu (platnost, kdo pas vydal, číslo pasu atd.)
    • Podáte informaci, jestli jste občanem dalšího státu pokud ne, zvolíte možnost NE
    • Vaše kontaktní údaje, jako je adresa, telefon a email
    • Údaje o zaměstnání

Pozor: Nepoužívejte diakritiku, takže žádné háčky nebo čárky.

3. Zadání cestovních údajů

I když v USA jen přestupujete, je potřeba zažádat o registraci ESTA.

Hned na začátku se vás zeptají: Cestujete do USA v rámci cesty do jiné země? Pokud odpovíte:

  • ANO máte v USA pouze přestup a letíte dál, např. do Kolumbie.
  • NE cestujete přímo do USA. Pak musíte vyplnit další kolonky:
    • Informace o kontaktním bodu v USA – pokud cestujete za někým známým, vyplníte je; když žádný kontakt nemáte, zadáte do kolonek „Unknown a do telefonních čísel nuly.
    • Adresa pobytu v USA nepovinná položka.
    • Nouzové kontaktní údaje v USA a mimo USA kontakt na osobu, na kterou se bude USA obracet v případě vašeho ohrožení.

4. Otázky týkající se způsobilosti

Některé otázky se vám asi budou zdát poměrně úsměvné. Je důležité odpovídat podle pravdy a nejlépe na vše NE.

Dalším krokem je odpovědět na několik otázek. Odpovídejte popravdě. Pokud všude odpovíte „NE“, měla by vaše žádost projít v pořádku. Odpověď „ANO“ výrazně zvyšuje pravděpodobnost komplikací.

5. Zkontrolovat žádost

Systém vás na konci hezky vede ke kontrole. Vše si po sobě pečlivě pročtěte.

Na závěr si žádost zkontrolujete a potvrdíte ji. Mějte stále při ruce svůj pas. Jeho údaje zde budete vyplňovat ještě jednou.

6. Provedení úhrady a autorizace dokumentu ESTA

V posledním kroku budete platit za registraci ESTA. Platit můžete jak debetní kartou, tak i kreditní. Jinak zaplatit není možné. Je dobré si pořídit screenshot, kde bude vidět vaše číslo pasu a číslo žádosti.

Během chvíle budete přesměrováni na stránku s výsledky vaší žádosti. Zde jsou tři možnosti:

  1. Authorization Approved → vaše žádost je schválena; při cestě musíte mít zpáteční letenku prokazující, že USA opustíte během 90 dnů.
  2. Authorization Pending → čeká se na posouzení, může se čekat až 72 hodin.
  3. Travel Not Authorized → žádost o ESTA zamítnuta; nutné si žádat o vízum.

Pozor, informace vám nebudou zaslány na e-mail. Vše je dostupné pouze na oficiálním webu.

Tip: Vždy je lepší si potvrzení o udělení registrace ESTA vytisknout. Může se stát, že aerolinka ji bude chtít vidět. Předejdete tak zbytečným komplikacím.

Na úplný závěr je důležité připomenout, že dokument ESTA je nutný, ale ne dostačující požadavek ke vstupu do USA. Poslední slovo má vždy imigrační úředník na letišti v USA, který rozhoduje, jestli vás na území USA pustí. Připravte se na možnost, že se bude ptát na všetečné otázky.