1.
Vietnam
Vietnamské restaurace v Čechách rostou jako houby po dešti. Stále ale platí, že za nejlepším vietnamským jídlem musíte vyrazit do Vietnamu. Hlavní ingredience místní kuchyně jsou krevetová pasta, rybí omáčka, rýže, bylinky, thajská bazalka, ovoce a zelenina. Vietnamská kuchyně je nejzdravější z celé jihovýchodní Asie.
- Goi cuon – jarní závitky plněné koriandrem, zeleninou, mletým vepřovým masem, krabím masem a krevetami
- Banh mi – sendvič se zeleninou, omeletou a vším, co si do něj necháte dát
- Banh Xeo – vietnamská palačinka nebo doslova „šumivá palačinka“
- Pho – nám velmi dobře známá nudlová polévka, která se ve Vietnamu obvykle podává k snídani
- Cha Ca – ryby smažené na másle a jarní cibulce
- Co si dát k pití – jasmínový čaj, Bia Hoi (místní pivo), silná ledová káva a silný citronový ledový čaj
2.
Řecko
V Řecku toho můžete ochutnat opravdu hodně – od salátů až po gyros a sladké a slané tu mají také výborné. Pokud chcete něco tradičního, levného a rychlého, určitě nevynechte souvlaki. Na ulicích, v barech a kavárnách na něj narazíte doslova po celém Řecku. Pokud vás Řekové pozvou k sobě domů, ptejte se po pokrmu mousaka. Domácí je nejlepší.
- Řecký salát – tady se jmenuje pouze salát, tak pozor při objednávání v restauraci
- Souvlaki – kousky marinovaného vepřového masa grilované na špejli
- Mousaka – tradiční řecká dobrota z vrstev mletého masa dušeného s cibulí a česnekem
- Co si dát k pití – Ouzo a Tsipouro
Tip: Tsipouro si neobjednávejte v klubech, vypadali byste trochu divně. Pije se při tichých večerech hluboko v horách. Neobjednávejte si řecký salát, ale jenom salát.
3.
Itálie
Italská kuchyně je plná barev, nejvíce červené, zelené a žluté. Italové prostě umí připravit vynikající mix vůní a chutí. Základem jsou rajčata, chleba a olivový olej. Tajemstvím místní kuchyně není komplikovaná příprava. Důležitější jsou čerstvé ingredience.
- Pizza – Margherita, Quattro Formaggi a další, to přece znáte
- Pasta – Carbonara, Pesto, Amatriciana a další zní také povědomě
- Caprese – tradiční letní salát z rajčat, mozzarelly a olivového oleje
- Panna cotta – nadpozemsky jemný vanilkový dezert přelitý malinovou zálivkou
- Co si dát k pití – víno a limoncello (alkohol, který chutná po Fantě a přitom má kolem 30 % alkoholu)
4.
Pakistán
Pákistán je muslimská země, takže na vepřové a alkohol tu nenarazíte. Obojí je zakázané. Místní kuchyně se soustředí na hovězí, kuřecí a rybí maso a zeleninu. Pákistánci si umí hezky pohrát s kořením – chilli, zázvorem, kari, paprikou anebo třeba skořicí a česnekem.
- Shahi tukra – sladké jídlo z plátků chleba, se smetanou, cukrem, mlékem a šafránem
- Kuřecí tandoori – kuře marinované a opečené v tandoru
- Roti – místní chlebová placka
- Dhal – pákistánská variace fazolového guláše
- Raita – zeleninový salát s jogurtem
- Co si dát k pití – neměli byste vynechat populární jogurtový nápoj lasí, který vás v horkém počasí výborně zchladí
Tip: Alkohol je zde zakázaný.
5.
Filipíny
Ve filipínské kuchyni narazíte na vliv španělských kolonizátorů, ale i Indie, Číny a překvapivě také USA. Značný podíl tu mají ryby a rýže. Ze Středomoří sem zavítaly olivy, paprika a šafrán. Místní kuriozitou je balut – vejce s viditelným zárodkem. Chlapci si ho často dávají před milostnými schůzkami.
- Adobo – nejde o Photoshop, ale o dušené vepřové nebo kuřecí maso v octovém nálevu s česnekem
- Seros caldo – kuře a rýžová kaše
- Tapa – sušené hovězí s cibulí
- Morisqueta tostada – smažená rýže
- Pinangat laing – listy rostliny gabi povařené v kokosovém mléce
- Co si dát k pití – palmové víno a džin Ginebra San Miguel